Je diepvriezer ontdooien? Zo doe je dat!

06 mei 2019
ontdooien
Anker

[]

De zomer komt eraan en dat is het uitgerekende moment om je diepvriezer eens te ontdooien. Tijdens de vakantieperiode juli-augustus knijpen heel veel Belgen er graag tussenuit om op vakantie te gaan. Zo ook mijn gezinnetje.

Eerlijk? Mijn diepvriezer is een ramp! In de drie jaar dat we hem hebben aangesloten, hebben we hem nog nooit ontdooid. Het vriesvak wordt maar steeds kleiner en kleiner door de toenemende ijsvorming en ik geloof dat er ergens nog een stukje everzwijn ligt van twee wildseizoenen geleden.

Waarom ontdooien?

Waarom moeten diepvriezers nu eigenlijk worden ontdooid? Wel, vocht kan op twee manieren het toestel binnenkomen: via het voedsel dat erin wordt bewaard en via het regelmatig openen van de deur. Vocht slaat neer in het interieur als ijs, zodat het moeilijker wordt om de lades te openen. Bovendien betekent deze ijsvorming dat er meer energie nodig is om de gewenste diepvriestemperatuur te behouden. Er wordt bijgevolg meer elektriciteit gebruikt.

Hoe vaak ontdooien?

Om ijsvorming voor te blijven en het energieverbruik dus zo laag mogelijk te houden, wordt het aangeraden om je diepvriezer één of twee keer per jaar te ontdooien. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de omgeving kan het nodig zijn om hem nog frequenter te ontdooien. Door je diepvriezer regelmatig te ontdooien, zorg je ervoor dat hij altijd optimaal blijft presteren.

Wat te doen met bevroren voeding wanneer je gaat ontdooien?

Voor je je vriezer begint te ontdooien, moet je hem volledig leeg maken. Heb je binnen enkele weken een heus eetfestijn voor familie of vrienden op de planning staan? Dan is dit uiteraard het uitgelezen moment om je aan dit vervelende huishoudtaakje te zetten. Jouw lieve buren kunnen je ook een handje helpen door eventueel wat van je rantsoen tijdelijk in hun vriezer te herbergen.

Een tip: Ontdooi je diepvriezer in de winter – een dag waarop het vriest zou perfect zijn – aangezien lage buitentemperaturen veel milder zullen zijn voor je bevroren voedsel. Dit zal het hele ontdooiproces veel efficiënter en minder stresserend maken. Als je een toestel hebt met de SuperFrost-functie, activeer die dan ongeveer 24 uur voor het ontdooien. Dit zal de temperatuur verlagen van de normale -18 °C naar -32 °C, waardoor je voedsel nog kouder wordt en minder snel zal ontdooien. Zo krijg je ook meer tijd om de diepvriezer te ontdooien.

Hoe snel en veilig ontdooien?

Voor je je diepvriezer begint te ontdooien, moet je hem eerst uitschakelen en moet je de stekker uit het stopcontact trekken. Begin je diepvriezer te ontdooien door de deur te openen zodat het ijs langzaam kan smelten. Je kan dit proces versnellen door een kom heet water in het toestel te zetten en de deur te sluiten. De ijslagen zullen dan sneller smelten en je verwijdert al het loskomende ijs op eenvoudige wijze waar het zich op de zijpanelen heeft gevormd. De beste manier om het dooiwater en het overtollige ijs te verzamelen is met een spons of een dweil, waardoor je voorkomt dat er water op de vloer eindigt.

Als er zich veel dooiwater vormt en een spons of dweil niet langer voldoet, kan je helemaal onderaan in de diepvriezer een diepe bakplaat of pan plaatsen om het meeste dooiwater op te vangen. Er wordt aangeraden dat je tijdens het dooiproces bij uw diepvriezer blijft en voortdurend loskomend ijs verwijdert en de natte delen met een dweil of spons afveegt.

Klaar om je te zetten aan het ontdooien van je diepvries? Of toch maar liever een diepvriezer die het voor jou doet? Bekijk onze selectie diepvriezers met NoFrost-technologie en kies voor een optimaal gebruiksgemak!

Bron: https://blog.liebherr.com/huishoud/be/diepvriezer-ontdooien/

Anker

[]